Konjaks jeb brendijs ir alkoholisks dzēriens, kuru ražo Francijā, Konjakas reģionā. Šis reģions atrodas pie Šarantas upes krastiem. Tradicionāli konjaks tiek baudīts tīrs, taču pēdējos gados tas ir ienācis arī kokteiļu pasaulē. Šajā rakstā mēs aplūkosim četras gardas konjaka kokteiļu receptes. Izvēlies savu iecienīto konjaku un dodies neaizmirstamā garšas piedzīvojumā!
Par konjaku
Konjaks ir augstvērtīgs spirts, kas tiek ražots, stingri ievērojot tradicionālos franču metodes. Balto vīnu vairākkārt destilē un pēc tam nogatavina franču ozolkoka mucās, kur tas iegūst savu raksturīgo aromātu un garšu, kas var svārstīties no smalkām augļu notīm līdz bagātīgai vaniļas un karameles buķetei. Konjaka kvalitāti bieži iedala trīs galvenajās kategorijās:
VS (Very Special): Vismaz divus gadus izturēts konjaks;
VSOP (Very Superior Old Pale): Vismaz četrus gadus izturēts;
XO (Extra Old): Vismaz desmit gadus izturēts konjaks.
Lūk, četras gardas kokteiļu receptes:
1. Kokteilis “Sidecar”
Sidecar ir klasisks kokteilis, kas izturējis laika pārbaudi. Tas lieliski sabalansē konjaka bagātību ar citrona rūgtumu un apelsīnu liķiera saldumu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
50 ml konjaka (VS vai VSOP);
25ml Triple Sec vai Cointreau liķieris;
20ml svaigas citronu sulas;
Cukurs;
Ledus;
Citrona vai apelsīna miziņa.
Pagatavošana:
1. Izdekorējiet glāzes augšu ar cukuru.
2. Šeikerī sajauciet konjaku, liķieri un svaigu citrona sulu ar ledu.
3. Spēcīgi sakratiet, līdz tas ir labi atdzesēts.
4. Maisījumu pārlejiet atdzesētā kokteiļu glāzē.
5. Dekorējiet ar citrona vai apelsīna miziņu.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Šis kokteilis ir ideāli piemērots tiem, kam patīk sabalansēts dzēriens ar citrusaugļu nokrāsu.
2. Kokteilis “French 75” ar konjaka pieskārienu
Tradicionāli kokteili “French 75” gatavo no džina, taču konjaks, piešķir šim dzirkstošajam kokteilim īpašu garšu. Šis kokteilis lieliski papildinās ikvienu svētku galdu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
30ml konjaka (ieteicams VSOP);
15ml svaigas citronu sulas;
10ml cukura sīrups;
Šampanietis;
Ledus;
Citrona miziņa.
Pagatavošana:
1. Samaisiet konjaku, citrona sulu un cukura sīrupu šeikerī ar ledu.
2. Labi sakratiet un pārlejiet šampanieša glāzē.
3. Papildiniet glāzi ar šampanieti.
4. Dekorējiet ar citrona miziņu.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Lai labi garšo!
3. Kokteilis “Sazerac”
Kokteilis “Sazerac” ir drosmīgs, klasisks amerikāņu kokteilis, kas tiek uzskatīts par vienu no vecākajiem kokteiļiem, kas joprojām tiek pagatavots.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
50ml konjaka (ieteicams VSOP vai XO);
1 cukura kubiņš;
3 pilieni Peychaud’s rūgtā dzēriena;
Absints;
Citrona miziņa;
Pagatavošana:
1. Izskalojiet atdzesētu glāzi ar absintu (lieko šķidrumu izlejat).
2. Atsevišķā glāzē samaisiet cukura kubiņu ar Peychaud’s rūgto dzērienu.
3. Pievienojiet konjaku un ledu un maisiet, līdz tas ir labi atdzesēts.
4. Pārlejiet maisījumu sagatavotajā glāzē.
5. Uzlieciet uz dzēriena citrona miziņu.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas.
4. Kokteilis “Franču savienojums”
Šim viegli pagatavojamajam kokteilim nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas, taču tas sniedz bagātīgu un sildošu baudījumu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
40ml konjaka (VSOP vai XO);
30ml Amaretto liķiera;
Pagatavošana:
1. Piepildiet glāzi ar ledu.
2. Ielej konjaku un Amaretto liķieri.
3. Viegli samaisiet un baudiet.
Franču savienojums ir ideāls kokteilis tiem, kas meklē elegantu un līdzsvarotu garšu kombināciju, kurā saldais Amaretto perfekti papildina drosmīgo konjaku.